Haber

Dolaylı Vergi Nereye Kadar!

Dolaylı vergi konusu son zamanlarda gündemden düşmüyor. Dolaylı vergi nedir? Neden hükümetler dolaylı vergiyi seçer? Tüm bu soruların cevabı yazımızda.

Dolaylı vergi, bir gerçek veya tüzel kişinin geliri veya sermayesi üzerinden değil kişiler arasında gerçekleşen ekonomik işlemler üzerinden belirlenmiş oranlarda alınan vergi türlerine verilen genel isimdir.

Türkiye’de Dolaylı Vergi

Türkiye’de dolaylı vergilerin toplam vergilere oranı yaklaşık %70 civarında bulunmaktadır. Bu oran da bizi dünya üzerinde açık ara şampiyon yapmaktadır. Yapılan bu zamlarla birlikte bu oran daha da yükselip gerçekten vahim seviyelere yükselecek gibi görülmektedir.

Bunun tam tersi olarak da vergi yükü %26 seviyelerinde bulunmakta ve gerçektende bakıldığında bu konuda %50’lere varan vergi yükü olan ülkelere nazaran düşük seviyelerde diyebileceğimiz bir konumdadır.

Aslında şimdiye kadar ki hükümetlerin dolaylı vergiyi tercih etmesindeki neden Türkiye’deki verginin tabana yayılamaması sorunudur. Bu sorun devam etmekle birlikte ekonomik zorluklarla beraber daha vahim bir hal almıştır. Maliye Bakanlığının bu konuya ne kadar da önem vererek çözme çalışmaları bulunsa da malesef olumlu diyebileceğimiz bir sonuç henüz alınamamıştır.

Burada bireysel olarak kişilerin vergi verme alışkanlığını kazanmaya çalışması ve verginin kutsal bir görev olduğunu kanıksaması gerekmektedir. İş kişinin vicdanına kalmıştır. Ben şu kadar vergi ödüyorum yeter bu kadar demekle kalınmamalı gerçek kazancın vergisi mutlaka ödenmelidir. Maliye Bakanlığı’nın da yaptığı hata tam buradadır.

Belli bir rakamı vergi olarak ödeyen vergi yükümlüsünün takibini iyi yapması gerekmektedir. Vergiyi ödememeye çalışan vergi mükelleflerinin yanında her ne kadar yüksek vergi ödüyorsa da, mükellefin gerçek kazancının vergisini ödeyip ödemediğinin takibi noktasında da çalışmalarını genişletmelidir.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x