Soru Cevap
İlgisiz sorular sorulduğu için bu sayfaya soru sorma kapatılmıştır. Web sitemizden uygun yazı varsa bulup sorabilirsiniz.
Göndereceğiniz sorularınıza sadece bir cevap verilecektir. Soruya bağlı ikinci sorulara cevap verilmeyecektir. Aksi durum danışmanlık kapsamına girmektedir. İş yoğunluğu dolayısıyla sadece bizimle çalışan mükelleflerimize danışmanlık hizmeti verebilmekteyiz.
Soru sorabilmek için adınızı ve e-mail adresinizi belirtme zorunluluğu bulunmaktadır. E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır. Nick ile soru sorulduğunda paylaşılmayacaktır. İmla kuralları ve düzensiz cümleli sorulara cevap verilmeyecektir.
Ne zaman emekli olurum, kıdem tazminatım ne kadar, ihbar tazminatı ne kadar alırım gibi hesaplama soruları cevaplanmayacaktır. SGK’nın zaten “ne zaman emekli olurum” diye hesaplama programı mevcuttur. Oraya bilgilerinizi girerek hesaplatabilirsiniz.
Bu sayfada sadece sorulara cevap verilecektir. Patronum maaşımı ödemiyor, sigortam eksik yatırılıyor vs. gibi sorunlara cevap verilmeyecektir.
Merhaba. Oğlum 19 yaşında. E spor oyuncusu ve yurtdışında bir takımda oynuyor. Orada yasal ödenmesi gereken vergi vs kesiliyor. Kalan Maaşı yurtiçinde bir bankaya döviz hesabına yatıyor.
Yurtiçinde yayıncılık, içerik üreticiliği, ürün tanıtımi vs yapıyor. Fatura kesme ihtiyacı olabileceğinden şahıs şirketi kurup genç girişimci desteğine başvurmak istiyoruz.
Sorum şu:
Kazanca göre gelir vergisi ödeyeceğinden ,bu takımdan almış olduğu maaşı da gelir olarak gözüküp gelir vergisine tabi mi olur
Teşekkürler
Merhaba,
Sözleşmesinde çalışan olarak geçiyor ve belirttiğiniz gibi vergisi odeniyorsa gelir vergisi ödemesine gerek yoktur. Sizin de yine belirttiğiniz gibi yurtiçindeki faaliyetlerinden dolayı vergi ödeyecektir. Ayrıca yurtdışında çalışan olarak vergisi ödenen faaliyetleri için tekrar vergi ödemesine gerek yoktur.
Merhaba , devlet memuruyum fakat kız kardeşim adına şahıs şirketi kurup tüm işlerini kendim halletmek istiyorum . Kız kardeşim ile farklı illerde ikametgah ediyoruz. Şahıs şirketi için verilen ikametgah bilgisi ile çalışılan adres farklı olsa sıkıntı olur mu
Merhaba,
İkametgah aynı olması lazım. Sanal ofis kurabilirsiniz.
Yeni işletme kurdum özel entegratöre ilk zamandan para vermek istemiyorum alış satış faturalarını ve giderleri nerden girebilirim satış için e arşiv portala giriş yaptım ordan yazacam galiba onu ama alış ve gider için bulamadım giderleri e defter beyan yazıyordu girdim üye oldum meslek mensubu onayladıktan sonra girebilirsin diyo ne demek bu ne yapmam gerekiyor alış faturalarını girme yerinide bulamadım yardımcı olur musunuz şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Bir mali müşavirle anlaşmak zorundasınız. Aksi takdirde ciddi cezalarla karşı karşıya kalırsınız.
Hakan Bey, 2 sene önce şahıs şirketi açmıştım 3 ay açık kaldı ve sonra şirketi kapattım. fakat şu anda 4b borcu gözüküyor, muhasebecim bu konu hakkında hç bilgilendirme yapmadı. şu anda gecikme faizi ile birlikte 7 bin tl borç gözüküyor ne yapmam gerekiyor? bunu sildirebilir miyim? başka bir çözümü var mı?
Merhaba,
Şu anda bir af yok. Ödemeniz gerekiyor. Beklerseniz ileride bir af çıkarsa faizi veya tamamının silinebilme ihtimali var.
Merhaba Hakan Bey, 22 yaşında üniversite öğrencisiyim. KOSGEB desteklerinden faydalanarak bir şirket kurayım, hem birkaç yıldan beri yaptığım web tasarım işlerine kendi şirketim üzerinden fatura kesebileyim hemde e-ticaret yapayım dedim. Önce KOSGEB ten geleneksel girişimci sertifikamı aldım, sonra da bir muhasebeci vasıtasıyla Mart 2023 te home office şirket kurulumunu yaptım.
Web tasarım işlerim hala devam ediyor fakat e-ticaret işlerine okulum dolayısıyla bir türlü başlayamadım ve şu an yapmayacağım gibi de duruyor.
Şirketim KOSGEB tarafından genç kadın girişimci olarak onaylı olduğu için bir yıl boyunca bağkurum devlet tarafından ödendi ve birkaç aydır da kendim ödemem gerektiği halde ödeyemiyorum. (e-ticaret yapıp rahatça ödeyeceğimi umuyordum ama olmadı)
Dolayısıyla şu an şirketimin hiçbir ticari faaliyeti yok ve boşta duruyor. (web tasarım işlerime fatura kesmesem de olur). Şu an her ay aylık bağkur ödememem birikiyor ve her ay muhasebeciye 1100 lira ödüyorum.
Soru 1. Birikmiş bağkur borcumu ödeyip şirketimi kapatmak istesem bana herhangi bir yükümlülüğü olur mu?
Soru 2 : Şirket kurulumundan sonra bazı ihtiyaçlarım için 250 bin lira civarında esnaf kefaletten kredi kullandım. Kredimi sorunsuz ödüyorum. Esnaf kredim devam ederken şirketimi kapatabilir miyim?
Soru 3 : Kredi süresince şirket kapatma durumu olmuyorsa en azından muhasebeye para vermemek adına kendi muhasebemi yapabilir miyim? (Dediğim gibi ticari faaliyetim yok ve internetteki interaktif vergi dairesi vs. birkaç ekrana girip çıkmışlığım var araştırıp ne nerden yapılır bulabilirim diye düşünüyorum)
Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
KOSGEB ile iligli yükümlülüğünüzü dosya sorumlunuza sormalısınız. Yine kredi ile ilgili sorunuzu esnaf odasına.
Son olarak firmanızın tüm beyannamelerinin bir mali müşavir tarafından imzalanması gerekiyor.
mrb benim öğrenmek istediğim konu bir iş modeli hakında :kendi web sitemde çin den tedarik edeceğim ürünleri listeliyorum, ürün satılınca ürün direk çinden tedarikçim tarafından türkiyede ki müşterime bireysel olarak adresine direk olarak yolluyor. ürünün faturasını benim adıma gönderiyor bende müşterime fatura kesiyorum bu durumda alış faturasında ki kdv yi nasıl değerlendirebilirim. bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim ( bu konuda kendi muhasebecim ve yakın çevredeki mali müşavirlerden bir cevap alamadım) cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba,
Yurtdışından alış faturanızda KDV yoktur. Alış faturanız üzerinden KDV ödeyip aynı KDV yi alacağınıza yazarsınız. Satış faturasındaki KDV den de mahsup edersiniz.
Örnek;
100 TL ürün aldınız. 100 TL nin 20 TL kdv sini KDV 2 beyannamesi ile ödersiniz. Ürünü 150 TL + 30 TL KDV ye sattınız diyelim. 30 TL satış KDV nizden 20 TL KDV 2 ile ödediğiniz KDV yi düşer geri kalan 10 TL KDV yi de ödersiniz.
Merhaba, bir şey sorabilir miyim? Ben geçen yıl Ağustos ayında küçük işletme olarak e-ticaret yapmak için şahıs şirketi kurdum ama hemen diğer gün bu talebimi geri çektim. Çünkü bilinçsiz bir şekilde gaza gelerek yaptığım bir şeydi ve kosgeb gibi yerlerin destekleri olacağından habersizdim. Ama yine de o gün işe başlama günü ve hemen ertesi günü işi bırakma günü olarak kaydedildi. Daha sonra bu durum işe başlamadan terk olarak kaydedilerek düzeltildi. Hiçbir kazanç elde etmedim. Ama mükellefiyetim var 2023 için. Bu durumda beyanname vermem zorunlu mu? Beyannameyi nasıl gönderebilirim? Bu konuda bilgi alabilir miyim sizden
Merhaba,
Siz beyanname veremezsiniz. Durumunuzu bir mali müşavirle paylaşıp işlemlerinizi yaptırabilirsiniz .
Şuan YouTube içerik üretiyorum para kazanmam açık vergi ödemek için Bağ-Kur’da ödemem gerekiyormuş ama şuan zaten özel sökterde sgk kam yatıyor ne yapmalıyım kurumsal hesap açıp devlet vergiyi kesiyormuş ama Bağkur çıkıyormuş sgk ödendiği halde Bağkur borcu çıkar mı nasıl yapmalıyım
Merhaba,
Hayır çalışan olarak kaldığınız sürece Bağkur borcunuz çıkmaz. E-devlet üzerinden takibini yapabilirsiniz.
İyi günler sahibinden ve dolap üzerinden ikinci el aldığım ve satigim ürünler için vergi ödemek zorunda kalır mıyım aylık hacim en fazla 20bin lira benim aldığım kar belki 3 4 bin simdeden teşekürler
Merhaba,
Ticari amaçlı yaptıysanız incelemeye girebilirisiniz.
Merhabalar, Almanya’da aktif olarak çalışmaktayım. Ağustos ayında Türkiye’ye dönüş yapacağım. Şirketim Türkiye’den remote olarak devam etmemi istiyor. Yaşım 25 olduğu için dönüşte şahıs şirketi açacağım vergiler dolayısı ile. Maaş için Deel websitesini kullanacağız. Sözleşme için eklemem gereken maddeler hakkında bilgi paylaşma şansınız var mıdır acaba?
Merhaba,
Vergi açısından ekstra bir madde yok. Eğer Almanya’da vergi odenmiyorsa burada ilk iş olarak vergi kaydını açmalısınız. Bizimle çalışmak isterseniz iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.