Soru Cevap

Soru Cevap

Göndereceğiniz sorularınıza sadece bir cevap verilecektir. Soruya bağlı ikinci sorulara cevap verilmeyecektir. Aksi durum danışmanlık kapsamına girmektedir. İş yoğunluğu dolayısıyla sadece bizimle çalışan mükelleflerimize danışmanlık hizmeti verebilmekteyiz.

Soru sorabilmek için adınızı ve e-mail adresinizi belirtme zorunluluğu bulunmaktadır. E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır. Nick ile soru sorulduğunda paylaşılmayacaktır. İmla kuralları ve düzensiz cümleli sorulara cevap verilmeyecektir.

Ne zaman emekli olurum, kıdem tazminatım ne kadar, ihbar tazminatı ne kadar alırım gibi hesaplama soruları cevaplanmayacaktır. SGK’nın zaten “ne zaman emekli olurum” diye hesaplama programı mevcuttur. Oraya bilgilerinizi girerek hesaplatabilirsiniz.

Bu sayfada sadece sorulara cevap verilecektir. Patronum maaşımı ödemiyor, sigortam eksik yatırılıyor vs. gibi sorunlara cevap verilmeyecektir.

Subscribe
Bildir
guest
2.2K Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlker
İlker
1 yıl önce

Merhaba,
Ben Güzel Sanatlar Fakültesi resim mezunuyum. Senelerce geleneksel (yağlı boya tablolar) yaptıktan sonra dijital ortamda isteğe göre “özgün” şahsi resimler, oyunlar için görsel resimler, portreler yapıp satmaya başladım. Bu işte Freelance olarak çalışmaktayım. Freelance olarak çalıştığım için düzenli bir gelirim olmuyor. Örnek olarak 2 ay sürecek bir işten 55.000 TL kazanırken diğer ay sadece 1000 TL diğer ayda da 300 TL kazandığım oluyor. Benim vergi ödemem gerekiyor mu? Sanatçılara vergi muafiyeti var diye biliyorum. Belli bir ücretin üstüne çıkmadıkça vergi muafiyeti alıyorum. Bundan yaralanabiliyor muyum?
Çevremdeki insanlar Dijital Hizmet vergisinden bahsediyor bu beni kapsıyor mu kapsıyorsa Nasıl beyanname vermem gerek. Her tarafta nedir diye açıklıyorlar ama işlemin nasıl işlediğini nasıl başvuruda bulunmam gerektiğini veya ne yapmam gerektiğini açıklayan bir ibare göremedim. Bu konuda beni bilgilendiriseniz çok teşekkür ederim.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  İlker
1 yıl önce

Merhaba,

Yaptığınız işlere eser belgesi temin etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde vergi kaydı açmanız gerekiyor.

Semih
Semih
1 yıl önce

Merhaba,
Reklam ajansıyız ve geçen sene sektör olarak tevkifat kapsamına girmiş bulunuyoruz.

Örneğin bir müşterimiz için 100.000 TL + KDV televizyon reklam planlaması yaptık. Faturalar bize tevkifatlı geliyor. Yani doğan kdv’nin %30’unu biz ödüyoruz. Biz de müşterimize 100.000 + KDV tevkifatlı fatura kesiyoruz. Dolayısıyla müşterimizden tahsil edemediğimiz 5.400 TL KDV tevkifat tutarını ödeyip vergi dairesinden alacaklı duruma geçiyoruz. Burada yansıtma faturası ya da başka bir yolla ilk faturadan doğan tevkifatı son alıcının vergi dairesine ödüyor olması gerekmez mi? Vergi dairesi aracı sayısı kadar %30 tevkifat tutarını haksız yere alıyor gibi geliyor. Biraz kafam karıştı. Umarım aydınlatırsınız 🙂 Saygılar.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Semih
1 yıl önce

Merhaba,

Tevkifat bir kesinti değildir. Müşteri yerine siz ödersiniz o kadar. KDV oranı yüzde 18 değişmez.

Selim
Selim
1 yıl önce

Merhabalar ben bir oyun itemi satış sitesi açacağım sanal pos vs hallettik fakat şöyle bir sorum var benim bildiğim kadarıyla 220.000TL ye kadar şirketsiz vergi vermeden e-ticaret yapabiliyorum yaptığım zaman her hangi bir problem ile karşılaşırmıyım iyi günler…

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Selim
1 yıl önce

Merhaba,

Bilginiz yanlış ödemeleri almadan bir an önce vergi kaydınızı açmalısınız.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Selim
1 yıl önce

Merhaba,

Burada soru sorduğunuza göre bir problem ile karşılaşırsınız tabii ki. Ticarete başlamadan önce vergi kaydınızı açtırın.

Esin
Esin
1 yıl önce

Selamlar. Şuan şahıs firması kurma aşamasındayım. Fakat bu sürece gelene kadar belli bir süre freelancer site üzerinden belli bir dönem hizmet sundum. İşlerimi faturalandırmadım. Şimdi şahıs şirketi başvurusu yapsam geriye dönük herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Esin
1 yıl önce

Merhaba,

Geriye dönük işlemlerinizle şirket kurmanızın bir bağlantısı olmayacaktır.

Ramazan Musluoğlu
Ramazan Musluoğlu
1 yıl önce

Merhaba sayın Hakan Yılmaz. Bizim bir dijital platformumuz var. Bu platform üzerinde kullanıcılar birbirlerine donate mantığı ile bağış yapabilecekler. Twitch platformundaki yayıncı bağış mantığı ile aynı düşünebilirsiniz. Kullanıcılar yapacakları bu bağışlarda bağış ücretlerini sanal pos ile ödeyecekler. Bu sanal pos ödemesi de haliyle biz de gelir olarak görünecektir diye düşünüyorum. Aylık 200.000 TL’lik bir nakit akışı düşünürsek, 170.000 Tl’ yi biz bu yayıncılara aktaracağız. Yani aslında bizim net gelirimiz 30.000 TL olacaktır. Sorum şudur, biz bu yayıncıların hakkını para transferi ile aktardığımızda bunu nasıl gider olarak göstereceğiz?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Ramazan Musluoğlu
1 yıl önce

Merhaba,

Yayıncılar da gelir olarak size +KDV ekleyip fatura kesmeliler.

Enes
Enes
1 yıl önce

Hocam bir sorum bulunmakta. Ben 2018 senesinde 1000 tl 2019 senesinde 2000 tl para çekimi yaptım Youtube’dan. Bir şirketim yoktu. Bu çekimlerim 2018 sadece şubat ayında 2019 sadece kasım ayında oldu. Yani 2 aylık tek çekim oldu. Sonra youtube u bıraktım. Tüm parayı babamın hesabına çekmiştim onu da söyleyeyim. Şimdi bu ay yeni bir kanal kurdum para kazanmam açıldı. Sosyal medya vergi kanunundan yararlanmak istiyorum. Bağkur problemleri olduğu için babam emekli olduğu için onun üzerine açacağız. Bu şekilde bağkur ödemeyeceğiz. 

Sorum şu bu eskiden toplamda 3000 TL’lik çekim yaptığımız için başımız belaya girer mi? Eskiye dönük vergi problemi yaratır mı? İnceleme başlatılır mı? Ne yapmamız gerekir?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Enes
1 yıl önce

Merhaba,

5 yıl geriye dönük inceleme başlatılma ihtimali her zaman var. Ama tutar az olduğu için ihtimal düşük.

Mehmet
Mehmet
1 yıl önce

Merhaba KDV oranı sıfır olan dijital oyun ve hediye kodları satıyorum. Bu kodları oyunculardan gider pusulası aracılığıyla almak istiyorum ki daha avantajlı oluyor benim icin.ancak muhasebecim %20 stopaj ödemesi yapmam gerektigini söylerken başka bir muhasebeci dijital kod ve hediye kodlarinda stopajin olmadığını söylüyor.nasil bir yol cizebilirim hocam bu durumda

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Mehmet
1 yıl önce

Gider pusulası bu anlamda kullanamazsınız.

Metin
Metin
1 yıl önce

Merhaba benim yaşadığım yer ile iş yaptığım yer farklı şehirler.mali müşaviri hangisinde tutmam daha mantıklı

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Metin
1 yıl önce

Merhaba,

Hiçbir farkı yok.

Muhammed
Muhammed
1 yıl önce

Merhaba yurt dışına ürün satmak için bir üretici ile anlaştım. El yapımı ürünleri evde yapıyor. Şirket açmadığı için bana fatura kesemiyor. Alış faturası olmadığı için bu ürünleri satmam da bir problem olur mu? (kendi şirketini açacağım ve insanların faturasını keseceğim)

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Muhammed
1 yıl önce

Merhaba,

Düzgün bir şekilde muhasebesi yapılırsa neden problem olsun. Mali müşaviriniz yardımcı olacaktır.

Elif
Elif
1 yıl önce

Merhabalar şahıs şirketi açan kişi başka yerde sigortalı ise Bağkur otomatik ödemez diye okudum. Peki örneğin ayda 5 gün ya da 15 gün sigortalı çalışan olmak Bağkur yükünden kurtarır mı

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Elif
1 yıl önce

Merhaba,

Sigortalı olarak çalıştığınız günler harici otomatik Bağkur primi borcunuz çıkar.

Arda
Arda
1 yıl önce

Merhaba,

Ben Almanya merkezli bir şirkette yazılımcı olarak çalışmaktayım. Aramızdaki anlaşma deel (letsdeel.com) adlı bir site üzerinden imzalandı. Onlar paramı deel’e yatırıyor ve ben de oradan banka hesabıma parayı çekebiliyorum. Döviz üzerinden para kazanıyorum. Bu kazandığım para üzerinden vergi ödemem gerekiyor mu? Bu şirketin bana ödediği para yurtdışındaki kazançlarından geliyor ve şirketin Türkiye’de bir ofisi yok. Bu şartlar altında ödememem gerektiğini söylüyor bu konuda bilgisi olan bazı insanlar fakat deel şirketinin aracı olması kafamı karıştırıyor. Ayrıca net bir cevap alamamam sinirimi bozuyor. Varsayım ile iş yapıp 5 sene sonra devletin vergi borcuyla kapıma dayanmasını istemiyorum.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Arda
1 yıl önce

Merhaba,

Öncelikle Google üzerinde yazılanlarla hareket etmeyin. Herkesin durumu kendine özeldir. Yurtdışı ücret kazanıp eğer verginiz odeniyorsa ücret olarak bir sorun yok ama o şekilde değilse muhtemel bir incelemede sözleşme vs. istenirse belirttiğiniz son ile karşılaşabilirsiniz. Şirket üzerinden ödeme aldığınız için yazılım gelirinizi her ay beyan edip vergilendirmeniz gerekir. Bu konuda çeşitli vergi indirimleri ve istisnalar bulunmaktadır.

Mert
Mert
1 yıl önce

Merhaba ben oyunlara yönelik epin sektörüne giriştim. Oyunların epinlerinin bir kısmını yurt dışında bulunan firmadan temin etmekteyim ve Türkiye içerisinde satışını yönetiyorum. İnternette araştırdığımda epin tedarik ve satışında “Katma Değer Vergisi Bakımından” ibareli bir yazıya denk geldim ve yazıda aşağıdaki gibi açıklama bulunuyor. Anlamadığım kısım ise şu örneğin ben 10TL’lik bir dijital oyun cüzdan kodunu temin ettim. Bunu Türkiye’de 15TL’ye satan oluyor ve kar elde ediyor. Aşağıdaki açıklamaya bakacak olursam 10TL’nin %18 KDV hesaplanıp KDV’sini beyan edip ödemem gerektiği ve diğer kazancında karının KDV’sini vereceğimi anlıyorum. Peki bu işle uğraşan bir satıcı nasıl oluyor da bunların dışında satışlarını yapmaya devam ediyor?

Katma Değer Vergisi Bakımından
KDV Kanunu’nun 9/1. Maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği belirtilmiştir. Söz konusu kanun hükmüne istinaden, yurt dışında bulunan oyun kodu satışı yapan firmalardan pin kodu alınması durumunda, ödenen bedel üzerinden KDV hesaplanarak 2. Nolu KDV beyanı ile beyan edilecek ve ödenecektir. 2. No.lu KDV beyannamesi ile yurt dışındaki firma adına beyan edilen KDV ise, 1.no.lu KDV beyannamesinde indirilecek KDV olarak beyan edilebilecektir.

Ben nasıl bir yol izlemeliyim bu işlem karşısında?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Mert
1 yıl önce

Merhaba,

Belirttiğiniz işler vergilendirme açısından bir sorun teşkil etmemektedir. Vergi kaydınızı oluşturduktan sonra ticaretinizi devam etmelisiniz.

İbrahim
İbrahim
1 yıl önce

Merhabalar, Genç Girişimci olarak bir şirket kurduğunuzda, Örnek olarak sermayemiz 3k$ olduğunu varsayip senenin sonuna kadar edilen kâra hiç dokunmadan direk sermayeye atıp 17k$ yaptığımızı varsayarsak sermayeye aktarılan 14k$’dan vergi ödüyor muyuz?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  İbrahim
1 yıl önce

Merhaba,

Genç girisimci desteği sadece şahıs işletmesinde geçerlidir. Sermaye şirketinde genç girişimci desteğinden yararlanamazsiniz.

Cengiz
Cengiz
1 yıl önce

Merhaba hocam bir soru sormak istiyorum.

Clickworker adlı sitede UHRS sistemi üzerinden verilen görevleri yaparak dolar üzerinden para kazanıyorum. Kısacası yaptığım görev kadar ödeme alıyorum düzenli bir ödeme sistemi bulunmuyor. Bu sistemde çalışanların vergi ödemesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa verginin şartları nelerdir? Ve böyle bir vergiye mükellef isem bunu nasıl ödeyebilirim?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Cengiz
1 yıl önce

Merhaba,

Banka üzerinden aldığınız ödemeler için yüzde 15 vergi kesintisi için vergi dairesine başvurmalısınız.

Niyazi Saral
1 yıl önce

“Eurobond’un itfa’daki anapara kur farkı vergiye tabi değildir. (G.V.K. Madde: 75/5)” bu kural şirketlerin sahip olduğu Eurobond’lar için de geçerli midir?

Saygılar,

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Niyazi Saral
1 yıl önce

Merhaba,

Bu konuda profesyonel yardım almadan hesaplama yapmayın derim ama sorunuzun cevabı kurumlarda kur farkı vergiye tabidir.

Mete
Mete
1 yıl önce

İyi günler hocam aklıma takılan bir soru var, yardımcı olursanız çok sevinirim

3-4 aydır Youtuberlara özel bankanın otomatik vergi kestiği sisteme geçtik. Ama aynı zamanda şahıs şirketim de açık. Banka, gelen tüm paralardan otomatik %15 vergi kesiyor. Ek olarak bu gelen paraları gösterip şahıs şirketimde gelir vergisi kestiriyoruz.

Bir yerde okuduğumda sadece bankanın otomatik vergi kesmesinin yeterli olduğunu okudum. Ek olarak şahıs şirketimin açık kalmasına, üstüne (ayda 5-6 bin TL) gelir vergisi ödememe gerek var mı bu şahıs şirketinden?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Mete
1 yıl önce

Merhaba,

Hayır gerek yok. Muhasebeciye de gerek yok. Eğer sadece YouTube geliriniz varsa tabii. Geliriniz yüzde 40 dilime denk gelen tutara ulaşırsa fark gelir vergisi odeyeceksiniz. Onun için de Mart ayında gelir vergisi beyannamesi verilecek o kadar.

habib kaya
habib kaya
1 yıl önce

merhabalar ben genç giricimlik desteğinden faydalanıyorum e ticaret ile uğramaya başladım trendyolda mağazamı açtım , buraya kadar her şey tamam ama şimdi ben trendyolda sattığım ürün için fatura kestiğimde herhangi bir vergi devlete ödeyecekmiyim yada ben ürün yüklerken benden ne kadar kdv ödemem gerektiğini soruyor oraya ne kadar yazmam lazım yüzde 0 mı yazayım yoksa yüzde 18 mi

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  habib kaya
1 yıl önce

Merhaba,

Mali müşaviriniz yardımcı olacaktır.

ADNAN
ADNAN
1 yıl önce

Tekrar Merhaba. Ben memurken malulen emekli oldum. Mobil oyun sektöründen para kazandığımda emekli maaşımda bir kesinti olurmu? SGK ya herhangi birsey bildirmem vs. Bir islem yapmam gerekiyor mu? Teşekkürler.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  ADNAN
1 yıl önce

Merhaba,

Malulen emeklilikte hangi kurumdan ne zaman emekli olduğunuz önemli. Maaşınız kesilebilir.

BURHAN EŞMEBAŞI
BURHAN EŞMEBAŞI
2 yıl önce

iyi günler hakan bey mali müşavirler konutlarını ofis olarak kullanabilir mi ? hangi mevuzata göre

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  BURHAN EŞMEBAŞI
2 yıl önce

Merhaba,

Mali müşavirler meslek kanununa göre home ofis olarak faaliyette bulunamazlar.

Buğra
Buğra
2 yıl önce

Merhabalar xxxsatış.com üzerinden çoğu arkadaşım oyun hesabı satışı yapıyor ve aylık olarak 2000₺ üstü bir kazanç sağlıyorlar. Site fatura kestiği için vergilerimizi onlar ödüyorlar vb diyorlar. Site sahipleride bu konuyu muhasebeciye danışın diyorlar bu konu hakkında ne diyorsunuz vergi cezası gelir mi

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Buğra
2 yıl önce

Merhaba,

Evet banka hesapları takip ediliyor. Ceza gelebilir.

Metin
Metin
2 yıl önce

Merhabalar Hizmet satışında KDV oranı nedir acaba ( ürün değil hizmet satıyorum şahıs şirketidir)

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Metin
2 yıl önce

Merhaba,

Mali müşavirinize sorarak hareket ediniz.

Yusuf
Yusuf
2 yıl önce

Merhaba. Benim şahıs şirketim var şirketi muhasebeci ile açmıştık ve ben artık muhasebeci ile çalışmak istemiyorum ceza ödersin bana diyor muhasebeci ile çalışma zorunluluğu varmı?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Yusuf
2 yıl önce

Merhaba,

Çalışmak isteyip istememek sizin isteğinize bağlı değil. 3 ay sonra şirketiniz re-sen kapatılır.

Ahmet Öztürk
Ahmet Öztürk
2 yıl önce

Merhaba tiyatromuzun kostüm ve dekorlarını koymak için depo amaçlı bir yer kiralamak istiyoruz. izin almamız gerekli mi?.Ticari bir satış ve umuma açık olmayacak.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Ahmet Öztürk
2 yıl önce

Merhaba,

Vergi dairesine bildirim yapılmalı. Mali müşaviriniz yardımcı olacaktır.

Turk
Turk
2 yıl önce

Merhaba
Limited sirket kurmak istiyorum. Sadece uluslar arası taşımacılık için ne kadar masraf olur sermaye hariç

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Turk
2 yıl önce

Merhaba,

Buradan fiyat veremiyoruz. İletişim kanallarımızdan ararsanız fiyat verelim.

Pınar
Pınar
2 yıl önce

Online satış yapmak için homeoffice şirket kurmak istiyorum. Şuan oturduğumuz ev kira ve kira sözleşmesi benim adıma değil. Evi homeoffice olarak gösterebilir miyim?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Pınar
2 yıl önce

Merhaba,

Evet gösterebilirsiniz.

Yakup
Yakup
2 yıl önce

Danışmanlık şirketi kuracağım yıl sonu ödeyeceğim gelir vergisinden şirket adına alacağın ev arsa vb taşınmazları vergiden düşebilir miyim? Teşekkürler

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Yakup
2 yıl önce

Merhaba,

Gelir vergisi için dezavantaj bile olabilir. Kurumlar vergisi için de cüzi bir miktar faydası vardır.

Mehmet
Mehmet
2 yıl önce

Online oyunlarda oyun içi alım-satım yapıyorum vergisi var mı ? Ne tur bir vergilendirme karsilasacagim
Peki bu alim satislar için nasil bi yol yada nasil bi sirket kurmaliyim

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Mehmet
2 yıl önce

Merhaba,

Vergisi var. Şirket kuruluşu ile ilgili detayları iletişim kanallarımızdan arayarak öğrenebilirsiniz.

Gültekin
Gültekin
2 yıl önce

Merhabalar henüz kripto borsasında bir vergilendirme olmadığı gibi NFT satışlarında da işlemler kripto paralar ile gerçekleştiği için vergilendirme yapılmıyor değil mi?

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Gültekin
2 yıl önce

Merhaba,

Evet doğrudur.

Emre
Emre
2 yıl önce

Merhabalar ben bir oyunda sunucu açıcam burda yaptığım satışlar icin fatura kesmem ve vergi ödemem gerekiyormuş galiba faturayi nasil kesicem vergiyi nereye ödeyecegim nasil bir yol izliyecegim acaba

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Emre
2 yıl önce

Merhaba,

Şirket açmalısınız.

Bilal
Bilal
2 yıl önce

Hakan Bey merhaba,

Bir yurtdışı (Çin) firması Türkiyede ofis açacak. Ekibine beni de dahil etmek istiyor. Brüt olarak dövizle maaş teklifinde bulundular. Türkiyede döviz ile maaş alabilir miyim? Hangi oranda kesinti ile karşılaşırım? Kesintiler Çin hükümeti kanunlarına göre mi olur yoksa Türk hükümeti mi?
Teşekkür ederim.

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Bilal
2 yıl önce

Merhaba,

Türkiye’de ofis açacak ise normal SGK’lı olacaksınız. Bir farkı yok. Ofis açmaz iseler durum farklı olur.

2.2K
0
Would love your thoughts, please comment.x