Haber

Bağ-kur’dan mı SSK’dan mı emekli olacağım?

Bağ-kur’dan mı SSK’dan mı emekli olacağım? Emeklilikte hangi sigortadan fazla ödediğimi nasıl hesaplarım? Bağ-kur günüm mü fazla SSK günüm mü?

Hangi Statüye Göre Emekli Olurum?

Emeklilik çalışanların statülerine göre, yani SSK’lı (4-a), Bağ-kur’lu (4-b) veya devlet memuru (4-c) olmalarına göre farklılık gösterir. Her bir statü içerisinde bulunanların belirli koşulları yerine getirmesi beklenir.

Genel olarak bir veya birden fazla işverene bağlı olarak hizmet sözleşmesiyle çalışanlar için 4-a, yani eski adıyla SSK koşulları geçerlidir. Bu sigortalılar için emeklilikte üç koşulun bir arada yerine getirilmesi şarttır.

Hem emeklilik için gerekli yaşı tamamlayacaksınız, hem prim ödemeniz dolmuş olacak hem de başlangıçta erkek ve kadın için farklı olan sigortalılık süreniz tamamlanacak. İşte bu üç koşul tamamlanınca emekli aylığına hak kazanırsınız.

Son 7 Yıl Çok Önemli

Emeklilikte, aylık bağlanıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (2520 gün) süresi esas alınır. 

Sigortalının son 7 yılda en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor. 

Örneğin, sigortalının hem SSK, hem Bağ-kur prim ödemesi varsa, son 7 yıllık fiili prim ödeme süresi içinde en fazla SSK statüsünden prim ödemişse SSK’dan, en fazla Bağ-Kur statüsünden prim ödemesi varsa Bağ-Kur’dan emekli aylığı bağlanıyor. 

Son 7 yıl, sigortalılık süresi veya yaş şartının yerine getirildiği tarihten geriye doğru 7 yıl değil, son prim ödeme tarihinden geriye doğru prim ödenen 7 yıllık süreyi ifade ediyor. Diğer deyişle, toplam prim gün sayısının son 2520 günü. Bu konu çalışanlarca bilinmediği için, emeklilik döneminde kötü sürprizlerle karşılaşanlar olabiliyor.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra ise bu kuralda değişiklik oldu. Buna göre, 1 Ekim 2008 sonrasında ilk kez sigortalı olanlar için son yedi yıl sigorta primleri değil, çalışma hayatının tümünde ödenen sigorta primlerine bakılarak en fazla hangi statüye göre prim ödenmiş ise o statüye göre emeklilik şartları belirleniyor.

Subscribe
Bildir
guest
132 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Semsettin
Semsettin
1 ay önce

Merhaba,
Annemin 2003 girisli 4488 gunu var (4a);
2024 mart ayinda da istege bagli sigorta girisini baslattim (4b);
1951 dogumludur annem.
Bagkur dan 5400 gun ile emekli olabilir mi?
En erken emeklilik nasil saglanabilir?
Cok tesekkur ederim

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Semsettin
1 ay önce

Merhaba,

4a dan 25 yıl doldurdugunda 2028 yilinda 4500 gün gereken prim için hiç prim ödemeden günü bekleyerek ya da belirttiğiniz gibi 3.5 yıl Bağkur primi ödeyip 5400 prim günüyle emekli olabilir.

Azmi
Azmi
9 ay önce

Selamlar 4a dan mı, 4b den mi emeklilik olma şartı olan son 7 yıllık hizmet süresinde, silinen bağkur hizmetleri dikkate alınacak mı, yoksa mevcut günler mi dikkate alınacak

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  Azmi
9 ay önce

Merhaba,

Ödemesini fiilen yaptığınız günler dikkate alınır.

aydın
aydın
11 ay önce

son 7 yılda 1249 gün bağkur çıkıyor ve 627 gün 4a sigortam çıkıyor 1996 girişliyim toplam 7349 günüm var hangi konumda emekli olabilirim

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  aydın
11 ay önce

Merhaba,

Ödenen prim üzerinden son 7 yıl ödediğiniz prim şeklinde hesaplamalısınız.

İbrahim
İbrahim
1 yıl önce

Merhaba hakan bey girişim 99 un 6 ayı bagkur ihya yaptım ve bana 4747 gün vermiş 2007 ve 2010 yılları ssk 655 gün ve şuan ssklıyım aksarayda sskya gittim ve bana 607 gün ssk lı calışıp 25 yılı doldurdunda emekli olabilirsin dediler sskdan emekli olabilirmiyim

Hakan Yılmaz
Yönetici
Reply to  İbrahim
1 yıl önce

Merhaba,

SGK ya sorduysaniz doğrudur tabii ki.

132
0
Would love your thoughts, please comment.x